Tietokone tutummaksi vertaisohjaajan tuella 

Nyt se ratkesi! Uudessa läppärissä  on näppäin, jossa sinisellä kirjaimet Fn. Enpäs ollut tiennyt, että tuo näppäin muiden sinisellä merkittyjen näppäinten kanssa tarkoittaa tiettyjä käteviä toimintoja esim.  näytön kirkkauden säädössä. 

Digitukea saatavissa

Vaikka me suomalaiset olemmekin keskimäärin hyvin digitaitavaa kansaa, suurin osa meistä yli 65-vuotiaista tarvitsee tukea. Yhä suurempi osa yhteiskunnan palveluista on muuttumassa digitaalisesti hoidettavaksi. Usein läheiset pystyvät auttamaan, mutta lisää tukea tarvitaan. Palveluntuottajat itse tarjoavat tukea monilla tavoilla ja kaikilla viranomaisilla on velvollisuus opastaa omien sähköisten palvelujensa käytössä, mutta yksilöllistä lähitukea tarvitaan. DVV (digi- ja väestötietovirasto), VM ja Maakuntien  liitto suunnittelevat alueellisesti digitukimahdollisuuksien järjestämistä. Tukea voidaan tarjota kirjastoissa, kansalaisopistoissa, seurakunnissa, järjestöissä ja erilaisissa asiointipisteissä. Tukea voivat antaa ammattilaiset tai vapaaehtoiset vertaisopastajat.  

 EKL on kantanut kortensa kekoon kiitettävästi.

Verkosta virtaa-hanke on toiminut jo muutaman vuoden ja hankkeessa on tällä hetkellä kaksi työntekijää. He kouluttavat alueellisesti vertaisohjaajia eli ihan tavalliset ikääntyneet, tosin tottuneet tietokoneen käyttäjät neuvovat ja opastavat ikätovereitaan. Viimeisin kurssi pidettiin Kiimingin Suvelassa 23 – 25.9.2020. Kouluttajana oli myös TSLn edustaja. Kurssille osallistui 13 henkilöä Oulun ja Ylivieskan seudulta sekä Etelä-Suomesta. 

Vertaisohjaaja tai opastaja saa koulutusta viimeisimmistä laite- ja ohjelmapäivityksistä, eri mobiililaitteiden ominaisuuksista, pilvipalveluista ja resurssienhallinnasta. Luonnollisesti myös sosiaaliseen mediaan tutustutaan. Vertaisopastamiseen liittyvät vastuuasiat käydään läpi ja keskustelua käydään innokkaasti kaikesta mahdollisesta asiaan liittyvästä. Vertaisohjaajat saavat myös itse tukea ja jatkokoulutusta. 

 Eläkeläisten ja ikäihmisten tapaamisissa kannattaa nyt ottaa puheeksi, että omia ongelmia tietokoneen kanssa pärjäämisessä ei kannata kainostella, vaan ne voi selättää yhdessä vertaisohjaajan kanssa.  

 Pirkko  Perkiö 

PS. Pirkko on vertaisohjaaja Oulun alueella ja häneen voi ottaa yhteyttä näissä digimaailmaan liittyvissä pulmatilanteissa.