EKL:n Rannaltaonginnan mestaruuskilpailut 1.9.2022, Ii

EKL:n rannaltaonginnan mestaruudet ratkottiin Iissä

EKL:n rannaltaonginnan mestaruudet ratkottiin tänä vuonna Iissä.  Taisi olla ensimmäistä kertaa kisojen historiassa, että  kisapaikka oli näin pohjoisessa. Se ei kuitenkaan ollut este saapua kisoihin, sillä n. puolet osallistujista oli Keski- tai Etelä Suomesta. Toki paikallisia yhdistyksiä oli paljon, johtuen lyhyemmistä etäisyyksistä. Kaikkiaan 16 eläkkeensaajayhdistyksestä oli edustus  ja yhteensä kilpailijoita oli 52. Miehiä oli 35 ja naisiakin 16 osallistujaa. Kisapaikkana toimi Raasakan voimalaitoksen patoaltaan reuna Iijoessa. Siistitty ranta loi oivat edellytykset kisojen onnistumiselle ja paikalle olisi sopinut hyvin enemmänkin kisaajia. Kisojen suojelijoina toimivat järjestösuunnittelija Marja Raitoharju EKL:stä ja puheenjohtaja Risto Örling Oulun piiristä.

Järjestämisvastuu Iin Eläkkeensaajilla

Kisojen järjestäjävastuun kantoi Iin Eläkkeensaajat ja järjestelyryhmään kuului n. kaksikymmentä talkoolaista. Iin Eläkkeensaajien sihteeri Salme Tanninen kertoi valmistelujen sujuneen hyvin. Hän kehui ryhmäänsä yhteistyöhenkiseksi ja loistavaksi porukaksi.  Lähes kaikki tehtiin talkoilla ravintolateltan leivonnaisia myöten. Tanninen kiittää myös paikallisia yrittäjiä myönteisestä suhtautumisesta kilpailuohjelman ilmoitushankintaan ja arpajaispalkintojen lahjoittajia hyvistä palkinnoista. Ilman paikallisten tukea ei tällaista isoa tapahtumaa voitaisi järjestää. Kiitokset ansaitsevat myös kilpailuihin osallistuneet. Iloista, keskustelevaa ja yhteistyöhenkistä porukkaa, kiittelee Tanninen.  Kaikesta näki, että tällaista toimintaa oli kaivattu pitkän koronan aiheuttaman hiljaiselon jälkeen.

Viileä sää hillitsi saaliskalan nousua

Kisapäivää suosi poutainen kirkas, mutta aika viileä sää.  Syksyiseen viileään säähän oli kuitenkin osattu varautua lämpöisin varustein. Kalansaaliit jäivät ehkä viileästä säästä johtuen varsin vaatimattomiksi. Vain kilpailun paras onkija Kajaanin Risto Rautiainen ylsi yli kilon tulokseen. Suurin osa kisaajista sai tyytyä vain pikku sintteihin. Altaaseen istutetut lohet, joita varmaan moni kilpailija himoitsi, jäivät odottamaan toisia kisoja ja saaliiksi tarttui vain ahvenia ja muuta pienkalaa. Mestaruudet kuitenkin ratkottiin näilläkin saaliilla.  Kerrankin oli pieni särjen- ja ahvenen sintti arvossaan.

Sarjat naisille ja miehille

Kilpailusarjat olivat sekä miehille että naisille ja kisata sai joukkueena sekä henkilökohtaisesti. Lisäksi sarjat jakautuivat iän perusteella. Kaikki halukkaat siis pääsivät kisaamaan tasapuolisesti omassa ryhmässään. Joukuekisassa kilpaili neljä joukkuetta naisten alle 70-vuotisissa yksi joukkue, samoin miesten alle 70v ja vain miesten yli 70vuotisten joukkueita oli kaksi, jossa kisattiin I- ja II –sijasta. Mitalin väri oli siis melko varma jo ennen kisaa. Joukkueista kolme oli Oulun piirin alueelta ja vain yksi Keski- Suomesta. Pitkä matka varmaan verotti kauempaa tulleita.

Henkilökohtaiset sarjat olivat sekä naisille että miehille alle 70v, yli 70v ja yli 80v. Näissä myös päästiin todellisen kilpailun makuun, kun osallistujia oli enemmän kuin palkintosijoja.  PL