Järjestötoiminnan kurssi, Onnela 10.-11.10.2023
Piirin ja yhdistysten työnjakoa pohdittiin
Eläkkeensaajayhdistysten ja piirin välistä työnjakoa setvittiin tiistaina ja keskiviikkona Lomakoti Onnelassa Haukiputaalla. Asian pohdinta on tarpeellinen aktiiviväestön ja toiminnasta vastuussa olevien huvetessa. Piiri ei enää entiseen tapaan kykene toimintoja järjestämään, tarvitaan yhdistysten panosta. Piiri voi kuitenkin olla resurssiensa mukaisesti tukemassa ja antamassa asiantuntija-apua, jos sellaista tarvitaan. Esillä oli myös toiminnan markkinointi sekä tiedotus. Tiedotuksessa apuna olevat kotisivut olisi saatava nykyaikaisempaan kuosiin. Liitto on panostamassa omalta osaltaan kotisivujen uusimista ja näyttänyt toimille ns. vihreää valoa. Konkreettisesti se tarkoittaa raha-avustusta, joka voidaan käyttää kotisivukouluttajan koulutusvierailuihin. Kouluttajana toimii piirin koulutusvastaava Reino Jolla. Hän on lupautunut opastamaan ja tulevan talven aikana vierailemaan apua tarvitsevissa yhdistyksissä.
Ryhmissä ideat esiin
Meitä opiskelijoita oli Onnelassa kuudesta piirin 14 yhdistyksestä. Enemmänkin olisi toivottu paikalle, mutta pitkät matkat ja muut esteet estivät osallistumisen. Vähän yli kahdenkymmenen henkilön ryhmä pohti kuitenkin perusteellisesti asioita ja luulisin pahimpien solmukohtien auenneen monipuolisissa ja vilkkaissa keskusteluissa. Keskustelua virittämässä oli EKL:n järjestökouluttaja Marja Raitoharju ja hän sekä piirin koulutusvastaava Reino Jolla saivat johdatteluillaan paikallaolijoiden tiedot tehokkaasti yhteiseen käyttöön.
Toimintakulttuuri muutoksessa
Ehkä kaikkein kimurantein kysymys on aktiiviväestön vanheneminen, siis sen joka on järjestötoimintaan käytännön kautta kouliintunut. Ikääntymisen myötä fyysinen toimintakyky vähenee ja motivaatio heikkenee. Tarvitaan siis uusia vetreitä voimia ja toimintaideoita, jotta toiminta jatkuisi. Toimintakulttuuri nuorempien eläkeikäisten kohdalla on kuitenkin erilainen. Nykyisen kaltainen kerho- ja harrastetoiminta ja vastuu sen pyörittämisestä ei kiinnosta. Nuorempi porukka on tottunut kulttuuripalvelunsa, retkensä ym. aktiviteettinsa ostamaan. Kaverien tapaaminen hoituu sosiaalisen median kautta. Paluuta vanhaan itse tehtyyn toimintaan ja sen suunnitteluun ja vastuun kantamiseen ei taida olla.
Uudet toimintamallit ja tekniikka haltuun
Ehkä emme ns. viisastenkiveä em. ongelmiin löytäneet mutta joissakin yhdistyksissä on onnistuttu mm. kulttuuritoimintojen järjestelyissä, palkkaamalla kerhonvetäjiksi ammattivetäjiä ja kylpylä- ja virkistysmatkojen järjestelyissä. Oikeanlaisella markkinoinnilla on myös tärkeä rooli toimintojen onnistumisessa. Keskeistä on myös toiminnanvetäjien ammattitaito ja innostuneisuus ja uusiin ideoihin tarttuminen. Yhteinen ajatus oli, että on otettava uusi tekniikka haltuun, joka tarkoittaa sosiaalisen median maailmaan menoa sekä esim. kotisivujen uuden mallin käyttöön ottoa. Uusia jäseniä houkuttelevaa tiedotusta ja markkinointia on lisättävä. Jos meillä on jotain hyvää tarjolla, niin miksi emme kertoisi siitä.
Järjestöaktiivien jaksamista tuettava
Tämä tietysti teettää runsaasti työtä, joka taas rasittaa vapaaehtoistyötä tekevää harvalukuista aktiivijoukkoa. Marja Raitoharju kehottikin huolehtimaan vastuuhenkilöiden jaksamisesta. Kiitokset ja pikku palkitsemisetkin ovat silloin tällöin paikallaan. Myönteisellä huomiolla ja pikku hemmottelulla on ihmeellinen vaikutus ihmisten jaksamiseen, eikä se ole edes kallista. PL