Korona-ajan toimintavinkkejä

Ns. "Kopperorannan" mökkejä
Pölökkytaidetta
Pölökkytaidetta
Pölökkytaidetta
Kulttuuripolun opaste
Laavu

"Pölökkypäiden polku"

Olette varmaan ihmetelleet kotisivuilla käydessänne sen etusivukuvaa ja tekstiä.  Pölökkypäiden polku sijaitsee Martinniemen Kurtinhaudalla ja siellä Ukkolanrannalla.  Rannalla on kyläyhdistyksen ylläpitämä laavu ja laavulta lähtee kymmenetappinen kulttuuripolku,  joka kiertelee Kurtinhaudan rantametsässä. Polun joenpuoleista pätkää sanotaan pölökkypäiden poluksi. Nimensä se on saanut polun varrelle sijoitetuista pölökkypää taideteoksista.  Pölökkypäät ovat taiteilija Jyrki Mäen käsialaa ja ne on nimensä mukaisesti tehty erilaisista pölkynpätkistä ja mitä nyt taiteilijan varastosta on löytynyt ja  käsistä kulloinkin syntynyt. 

Kurtinhaudalla on merellinen historia

Kiiminkijoen rantaa myötäilevän polun varrella on muutakin nähtävää. Rantaan on vuosikymmenten aikana rakennettu  monenlaista köppänää. Lähinnä rakennelmat ovat vanhoja kalastajien vajoja, sillä Kiiminkijoki ja sen suisto oli aikanaan varsin kalaisa ja antoi alueen asukkaille kipeästi kaivattua merellistä särvintä.  Rantaa käyttivät veneidensä säilytykseen  myös  muut merenkävijät, salakuljettajat ja trokarit  sijaitsihan Kurtinhauta aivan Martinniemen sataman vieressä.  Se oli viime vuosisadan alkuvuosista aina 1960-luvulle saakka  hyvin vilkas kansainvälinen meriliikennepaikka.

Upea meri- ja jokimaisema

Kulttuuripolun varrella on kymmenen Kurtinhautaa  esittelevää taulua, joista saa hyvän kuvan alueen elämästä ja historiasta  ja laavulla voi retken lomassa paistaa makkaraa ja keitellä vaikka kahvit.  Kesällä rannassa voi uida sillä siinä on hyvä hiekkapohjainen uimaranta ja kaiken huipuksi laavulta avautuva joki- ja merimaisema on upea. Tätä taidenautintoa ei ole myöskään koronamääräyksin rajoitettu.  Kannattaa käydä tutustumassa. Paikka on Martinniemen kalasataman vieressä Luotsiasemantien päässä. PL